Adu-ți aminte de Valentin al tău și spune-i te iubesc!!!
Ce sărbătorim până la urmă pe 14 februarie? Ziua îndrăgostiților sau Sfântul Valentin? Valentine’s Day este doar un mit inventat de americani sau această sărbătoare este consolidată pe o bază reală?
Sfântul Valentin a existat într-adevăr! Cunoscut și sub numele de Valentin din Terni, acesta a trăit în secolul III și a fost episcop în Italia. Valentinus (latină) a ales să-și piardă viața în numele iubirii, acesta devenind un martir declarat ca sfânt pentru creștinii romano-catolici. Conform mai multor legende, Valentin cununa religios perechile de îndrăgostiți, le dăruia flori din grădina lui și vindeca bolnavi. Astăzi Valentin este cunoscut ca patron și protector al îndrăgostiților, în cinstea lui organizându-se petreceri și baluri tematice. De Ziua Îndrăgostiților oamenii petrec și își fac cadouri simbolice. Valentine’s Day este o sărbătoare celebrată intens de Statele Unite, dar și de unele țări europene și asiatice!
În calendarul creștin ortodox nașterea Sfântului Valentin este sărbătorită pe 30 iulie, însă conform legendei, Valentinul a fost condamnat la moarte pe 14 februarie, tocmai de aceea multe state sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților și Valentine’s Day pe 14 februarie. Învinuit de cununarea unui păgân cu un creștin, Sfântul Valentin a fost găsit vinovat pentru păcatul de a oficializa cununii religioase într-un moment în care acestea erau interzise și a fost executat sub porunca lui Claudiu al II-lea. Împăratul roman Claudiu II inițiase la acea vreme o mulțime de acțiuni militare. Avea nevoie de mulți militari, însă majoritatea bravilor bărbați romani refuzau războaiele de dragul soțiilor lor. Gândindu-se că fără familii, neveste și copii, bărbații romani aveau să meargă la război fără remușcări și strângeri de inimă, împăratul Claudiu II interzice căsătoria pentru soldații din Roma.
Crezând cu toată ființa că dreptul oamenilor de a se căsători era dat doar de Dumnezeu și nu de împărați, preotul creștin Valentin ajunge să oficializeze cununii religioase în secret. Într-un final Claudiu al II-lea află de cununiile religioase realizate de Valentin și îl arestează. Plăcându-l în mod deosebit pe Valentin, împăratul îi propune să renunțe la creștinism și să devină soldat roman. Valentinus refuză, așa că este întemnițat și condamnat la moarte. Din închisoare Valentin trimite scrisori poporului creștin și îi îndeamnă să nu renunțe la iubire din cauza niciunei porunci, semnându-și scrisorile cu „Adu-ți aminte de Valentin al tău”, de aici și sintagma „Be my Valentine”.
Se spune că episcopul Valentin a fost executat pe data de 14 februarie în unul din anii 269 sau 270. Nu se cunosc prea multe detalii despre viața lui Valentin și nu se știe cu adevărat dacă legenda mai sus menționată are sau nu o bază istorică reală, însă trebuie să recunoaștem că în fiecare mit există și un sâmbure de adevăr. De ce să ne îndoim de veridicitatea acestei sărbători? Până la urmă suntem îndemnați să celebrăm dragostea, atât! Dragostea și partenerul iubit!
Așadar, Valentine’s Day NU este o sărbătoare inventată de americani, însă poporul american este cel care a făcut celebră această zi, transformând-o într-o adevărată paradă a iubirii! Conform Wikipedia, Valentine’s Day se sărbătorește pe 14 februarie în Occident, însă în Suedia Ziua Iubirii se celebrează pe 12 martie de Sfântul Gregor, în România se numește Dragobete (de la dragoste) și se sărbătorește pe 24 februarie, în Iran se celebrează pe 17 februarie, în Brazilia Ziua Înamoraților este pe 12 iunie, în Columbia Ziua Iubirii se petrece în a treia vineri și sâmbătă din septembrie, iar în Mexic Ziua Prieteniei și a Iubirii se sărbătorește pe 30 iulie. Oricum ar fi, majoritatea țărilor au o zi în care sărbătoresc iubirea.
Gurile rele cred că Ziua Îndrăgostiților este o activitate superficială, fără sens și bun gust, comercialistă, pe scurt... un kitsch preluat din Occident. Ei bine, tocmai v-am demonstrat că Sfântul Valentin nu s-a născut în America, iar Ziua Îndrăgostiților nu a luat naștere în Occident, ci în Roma Antică. Exact cum există un Grinch al Crăciunului, la fel se întâmplă și în cazul sărbătorii iubirii. De ce am refuza să celebrăm dragostea?! Până la urmă dragostea este rostul nostru pe pământ. Ne naștem din iubire și iubire căutăm toată viața noastră. Fără dragoste viețile noastre ar fi fără sens. Ca și cum am pleca de nicăieri și ne-am îndrepta spre nicăieri, fără un țel anume. Nu am trăi, doar am exista!
Într-adevăr, poate că nu avem nevoie de o zi anume pentru a spune „te iubesc”, însă ar trebui să fim bucuroși că o avem, că o putem sărbători și mai ales, ar trebui să fim recunoscători că avem cui să îi spunem „te iubesc”, aceste cuvinte cu o încărcătură afectivă nemaipomenită. Valentine’s Day este cu siguranță prilejul perfect de a spune „te iubesc” în toate limbile și modurile posibile. Dragostea este limbajul universal, să nu vă îndoiți de acest fapt!
Adu-ți aminte de Valentin al tău și spune-i te iubesc! Adu-ți aminte de Valentina ta și nu ezita să îi demonstrezi că este cea mai specială femeie din viața ta. Valentin sau Valentina reprezintă sufletul tău pereche, jumătatea inimii tale, oglinda ochilor tăi, omul fără de care viața ta nu ar mai avea sens, persoana alături de care ți-ai dori să îmbătrânești. Strategie de marketing sau nu, Valentine’s Day chiar este ziua îndrăgostiților!